Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı depremle ilgili Dezenformasyon Bülteni yayınladı
Cumhurbaşkanlığı İrtibat Başkanlığı’nın Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerle ilgili 16-17 Şubat tarihlerinde Dezenformasyon Bülteni yayınlandı.
“Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş şahsi olarak 310 milyon liralık bağışta bulundu” başlıklı bültende, “Afet bölgesindeki yardım dağıtımında öncelik Suriyelilere veriliyor”, “Kızılhaç Federasyonu Türkiye’ye deprem yardımı yapmadı”, “Cenazeler yetimlerin mezarlığına gömülür” ve “Afet bölgesine gönderilen halk”. Yardım TIR’ları engelleniyor” argümanlarına yer verildi.
Bazı sosyal medya hesaplarında yer alan haberde, “Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın 310 milyon liralık kişisel bağışta bulunduğu” iddiasının gerçeği yansıtmadığı belirtilirken, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yaptığı haber bülteninde yer verildi. Cuma namazı sonrası depremden etkilenen iller için yardım çağrısında bulunulduğu ve vatandaşların yoğun ilgisiyle toplanan nakdi yardımın 310. milyon lira olduğu bildirildi.
Türkiye Tek Yürek adlı yardım programına telefonla bağlanan Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, 310 milyon liralık bu nakdi yardımı bağış olarak AFAD’a havale etti. para topladı ve kendi adına 3 maaş aldı. Kendisine af sözü verildi.
Bazı sosyal medya hesaplarında paylaşılan ve “Afet bölgesindeki yardım dağıtımında önceliğin Suriyelilere verildiği” belirtilen bültende, bunun gerçekçi olmadığı belirtilerek, bölgeye gönderilen barınma ve gıda gibi yardımların istimlak edildiği belirtildi. dahil. Bültende, bölgede yapılacak yardımlarda kimseye öncelik verilmediği vurgulanarak, depremzedelerin tamamına yardım ulaştırılması için çalışmaların sürdürüldüğü vurgulandı.
Bazı sosyal medya hesaplarından paylaşılan ve “Kızılhaç Federasyonu Türkiye’ye deprem yardımı yapmadı” iddiasının doğru olmadığı haberde, Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC) 70 bin dolar değerinde acil uluslararası yardımda bulundu. 7 Şubat depremlerinden etkilenen Türkiye ve Suriye’ye milyon frank. Uygulamayı başlattığı ve daha sonra bu rakamı 200 milyon franka çıkardığı belirtildi.
IFRC’nin 16 Şubat’ta uluslararası acil durum çağrısının “200 milyondan 650 milyon İsviçre Frangı’na” çıkarıldığını duyurduğu bültende, “Federasyon için toplanan bağışlar Kızılay’a aktarılıyor ve yardım faaliyetlerinde kullanılıyor. Kızılay deprem kapsamında.” söylendi.
“Cenazeler tutanakla kayıt altına alınır ve gömülür”
Bültende, bazı yayın organlarında yer alan “Cenazeler yetimler mezarlığına gömülüyor” iddiasının hatasız olmadığı belirtilirken, şunlar kaydedildi:
“Depremden etkilenen afet bölgelerinde hayatını kaybedenlerin kimlik tespiti titizlikle yapılıyor ve cenazeleri tez çalışması halinde yakınlarına teslim ediliyor. Arama kurtarma çalışmalarında ulaşılan ancak kimliği tespit edilemeyen cesetler için kimlik tespitine uygun fotoğrafları çekilir.Cenazeler, defin ruhsatı alındıktan sonra defnedilir, defin yeri ve mezarlık bu numara ile ilişkilendirilerek tutanakla tespit edilir.”
Bültende, “Afet bölgesine gönderilen yardım tırlarının bloke edildiği” tezinin asılsız olduğu belirtilirken, deprem nedeniyle bölgeye gönderilen yardımların uyum içinde afetzedelere ulaştırıldığı belirtildi.
Bölgede yaşanan akut dönemin sona ermesi nedeniyle bölgeye yardım taşıyan araçların depolara yönlendirildiğini hatırlatan bültende, “Depolarda toplanan yardımlar AFAD ile koordineli olarak dağıtılıyor. Bu uygulamadaki amaç amaç değil. afetzedelerin ihtiyaçlarına göre daha organize yardım sağlarken, bölgedeki yardım araçlarının kaosunu ‘önlemek’ değil, önlemektir.” ‘Engelleme’ argümanları tamamen asılsızdır.” ibaresine yer verildi.